Skôr než sa dostaneme k jednotlivým liekom, je dobré si pripomenúť, že obvykle začíname liečiť horúčku od hodnoty 38,5°C pretože pod túto hodnotu naplno pracuje naša vlastná obranyschopnosť, vytvárajú sa protilátky. Sprievodným znakom choroby však nemusí byť len horúčka, ale aj bolesť, či výrazný diskomfort dieťaťa, vtedy liečime aj pri nižších hodnotách.

Pri liečbe horúčky nie je nevyhnutné znižovať teplotu až do afebrilnej zóny. Dôležité je aby teplota buď klesla, alebo aspoň nestúpala. 

Lieky od horúčky majú komplexné účinky na organizmus, nie sú len liekmi na zníženie telesnej teploty. Dobre známy Paralen zníži nielen horúčku, ale pomôže aj pri bolesti a podobne.

Vždy sa pri dávke lieku riadime hmotnosťou dieťaťa, nie jeho vekom. Dávkovanie podľa veku je len orientačné, účinok lieku závisí od hmotnosti. 

Účinná látka vs firemný názov, lieková forma

Pre lepšie pochopenie si poďme vysvetliť, aký je rozdiel medzi účinnou látkou a názvom, pod ktorým sa skrýva tá istá účinná látka.

Pri horúčke sa zvyknú používať štyri najznámejšie účinné látky – Paracetamol, Ibuprofén, Metamizol a kyselina acetylsalicylová. Každá z nich sa môže vyrábať pod rôznymi firemnými názvami a v rôznych liekových formách.

Tak napríklad Paracetamol (účinná látka) je dostupný ako Paralen, Panadol (tablety, sirup, čapíky), nájdete ho v horúcich nápojoch ako Coldrex, v kombinácii s inými liekmi (napr. od bolesti) ako Ataralgin, Doreta a podobne.

Prečo je to dobré vedieť? Tak napríklad ak by ste si chceli v lekárni vo Švédsku kúpiť Paralen, nemusia Vám rozumieť. Ak si budete pýtať Paracetamol, rozumieť Vám už budú a predajú Vám napríklad Alvedol detský sirup.

Paracetamol

Paracetamol je liekom prvej voľby bez vekového obmedzenia. Podáva sa v dávke 10 – 15 mg/kg/dávku v intervale každých 4 – 6 hodín (max. 5 x denne). Jeho maximálny účinok sa dostaví za 0,5 – 2 hodiny po podaní (v závislosti od spôsobu aplikácie). Vyrába sa v rôznych galenických formách – perorálna suspenzia (sirup), tabletky, čapíky, roztok na intravenózne podanie (určené pre hospitalizované deti alebo deti manažované v nemocničnom zariadení). Jeho mechanizmus účinku spočíva v inhibícii centrálnych pyrogénov – prostaglandínov v centrálnom nervovom systéme (pozn. pyrogény sú látky zodpovedné za horúčku).

Toxická dávka predstavuje 90 mg/kg/deň) – t.j. napr. pre 50 kg človeka 9x 500mg Paralen. Paracetamol nemá známe relevantné klinické kontraindikácie a je bezpečný od novorodeneckého veku.

Najznámejšie sirupy s účinnou látkou Paracetamol na Slovensku sú: Paralen 120 mg/5 ml, Panadol pre deti Jahoda 24 mg/1ml.

Najznámejšie čapíky s účinnou látkou Paracetamol na Slovensku sú: Paralen 100mg, 500mg; Panadol Baby 125mg, Panadol Junior 250mg.

Pri dávkovaní sa vždy riaďte hmotnosťou dieťaťa. Pre rýchly prehľad pridávam tabuľky (platia pre vyššie uvedené sirupy a čapíky dostupné na Slovensku).

Ibuprofén

Ibuprofén je liek určený deťom od 3 mesiaca a 7kg. Podáva sa v dávke 5 –10 mg/kg/dávku v intervaloch každých 6 –8 hod nie viac ako 4x denne. Maximálny účinok sa dostaví obvykle za 1 –2 hodiny od podania.

Na rozdiel od Paracetamolu má známe kontraindikácie a teda by nemal byť podávaný pri dehydratácii, závažnom ochorení obličiek, kiahniach a gastrointestinálnom krvácaní.

Maximálna dávka predstavuje 40 mg/kg/deň. To by pre napr. 10kg dieťa bolo 20ml sirupu.

Najznámejšie sirupy s účinnou látkou Ibuprofén na Slovensku sú: Ibalgin Baby 100mg/5ml, Nurofen 20mg/1ml.

Najznámejšie čapíky s účinnou látkou Ibuprofén na Slovensku sú: Nurofen 60mg, 125mg.

Pri dávkovaní sa vždy riaďte hmotnosťou dieťaťa. Pre rýchly prehľad pridávam tabuľky (platia pre vyššie uvedené sirupy a čapíky dostupné na Slovensku).

Iné lieky od horúčky

Medzi iné lieky určené na liečbu horúčky patrí Metamizol a kyselina acetylsalicylová.

Metamizol (Metamizol kvapky, Novalgin ..) je určený pre hospitalizované deti, nakoľko ovplyvňuje biele krvinky a dychové centrum. Kyselina acetylsalicylová (Aspirín ..) je kontraindikovaná do 15. roku života pre riziko Reyovho syndrómu.

Domáca lekárnička

Horúčka či bolesť nás môžu prekvapiť kedykoľvek, je preto dobré mať doma liek od horúčky, spravidla v čapíkovej aj sirupovej / tabletovej forme. Pri vracaní podávame čapíky, pri hnačkách sirup / tabletu. Výhodou čapíkov je tiež ochrana sliznice žalúdka a rýchly nástup účinku. Lieky od horúčky si zbaľte aj na cesty a vždy uchovávajte mimo dosahu detí.

Zdroje

https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/dokumenty/SDTP/standardy/1-5-2020/Pediatria-Horucka_v_detskom_veku.pdf