𝔅𝔬𝔩 raz jeden neposlušný Soplík a mal verného kamaráta menom Kašeľ. Všade chodili spolu a najradšej sa hrávali medzi deťmi v škôlke. „Počkaj na mňa“, kričí Kašeľ. „Neboj sa, o chvíľu sa vrátim“, odvetil Soplík. Kým sa dvaja nezbedníci naháňali po komnatách nosa, na návštevu do škôlky zavítala z ďalekého mačacieho kráľovstva princezná v dlhých modrých šatách. „Mňau, mňau, kam sa to všetci podeli?“, čuduje sa. „Našu škôlku začaroval neznámy bacil a odvtedy sú všetky deti doma“, odvetila smutná pani učiteľka. Múdra princezná čarovnou parou privolala deti späť a na oblohe opäť vyšlo slniečko. Od tých čias ochraňoval škôlku liečivý obláčik a aj keď občas spŕchol dážď, na cestu deťom späť svietila farebná dúha.

Prečo je moje dieťa často choré?

Dozrievanie imunitného systému, nástup do kolektívu a nedostatočné doliečenie sú hlavným dôvodom opakovania ochorení dýchacích ciest. Tie predstavujú 50 % všetkých ochorení v predškolskom veku a 30 % vo veku 6–12 rokov.

Počet infekcií horných dýchacích ciest považovaný ešte za normálny, je odborne definovaný ako fyziologická chorobnosť. U predškoláka je to 6-8 infekcií za rok, u školáka 2-4 infekcie horných dýchacích ciest za rok.

Teóriu by sme mali, realitu v praxi už dôverne poznáte. Dieťa je viac doma ako v škôlke a vy s ním. Je to začarovaný kruh bez konca?

O projekte

Ako detská lekárka Vám každý deň rozprávam o dôležitosti prevencie, toalete nosa a inhalácii v boji proti najrôznejším soplíkom. Ako mama, na druhej strane, plne rozumiem, že nie vždy a u každého dieťaťa to pôjde ľahko. Materstvo ma mnohému naučilo. Často som ostala milo prekvapená, čo všetko a ako rýchlo sa moje dieťa naučí práve v kolektíve od iných detí. Tak vznikla aj myšlienka naučiť deti hravou, veselou formou inhalovať. Musím priznať, že výsledok milo prekvapil nie len mňa, ale aj rodičov detí. Inhalácia sa stala obľúbenou aktivitou nie len v jasličkách, ale aj doma.

Ako to prebiehalo

Ako prvé sme si urobili rodičovské združenie, vysvetlili čo je inhalácia, aký má význam, čo sa bude inhalovať (minerálna voda, fyziologický roztok, morská voda), onačili sme inhalačné sety (každé dieťa musí mať vlastný). Najdôležitejšia časť prednášky, na ktorej vždy bazírujem, bola venovaná zásadám dezinfekcie.

Nasledovalo prvé stretnutie detí s inhalátormi. V jasličkách Slniečko v Bardejove, kam chodí moja dcérka Marínka, sme na úvod mačičkám (inhalátorom) dali papať, piť vodičku, pohladkali ich, zaspievali im. Deti boli zvedavé, ako mačičky pradú a tak sme si ich aj zapli a vyskúšali. Všetkým žiarili očká, dokonca aj tým najmenším, neplakalo sa.

V nasledujúcich mesiacoch pravidelnej inhalácie (každý deň doobeda 10 minút) absolvovali deti ďalšiu prednášku z môjho vzdelávacieho projektu Zdravé detské kolektívy s názvom Čisté rúčky. V rámci nej mi deti s radosťou predviedli ako inhalujú, musím priznať, že ma veľmi hrialo pri srdci.

2 ročný Maťko sa v minulosti inhalácie doma bál, teraz inhaluje v jasličkách aj doma veľmi rád

Deti sa prirodzene boja toho, čo nepoznajú. To, čo doma nejde vôbec, alebo iba veľmi ťažko, sa v kolektíve formou učenia hrou mení veľmi rýchlo na zábavu. Dôležité je, aby rodičia nezabúdali, že inhalovať sa má následne aj doma. Často sa stretávam s názorom, že zdravé dieťa nemusí alebo nebodaj nemôže inhalovať. Zuby si čistíme, až keď sa nám pokazia? Nie.. Prevencia je základ, to isté platí aj o zvlhčovaní, regenerácii a udržiavaní dýchacích ciest odolnými voči nástrahám.

Najmenším deťom v úvode asistovali pani učiteľky

Pridajte sa k nám

Jasličky Slniečko v Bardejove

Ak ste rodičia, alebo učitelia a páči sa Vám myšlienka inhalácie v jasliach, škôlke, či škole, napíšte nám. Zabezpečíme zľavu na inhalačné zariadenia, inhalačné sety do kolektívu aj na domáce inhalovanie. Zaškolíme personál, poskytneme edukačný materiál, aj odbornú prednášku pre rodičov.

Tešíme sa na osobné stretnutie s Vami!

MUDr. Paula Jackaninová a spoločnosť Celimed s.r.o. (obchodný zástupca pre Omron na Slovensku)