Verná dvojica – kašeľ a „soplík“ známa všetkým rodičom a deťom. Na úvod zopár faktov.

  1. Až 90% všetkých respiračných ochorení spôsobujú vírusy, ktoré neliečime antibiotikami, tie prichádzajú na rad až pri druhotnej bakteriálnej infekcii, ktorá je žiaľ častá.
  2. Normálna chorobnosť (t.j. počet infekcii u zdravého dieťaťa) predstavuje 6-8 infekcií za rok u predškoláka, 2-4 infekcie ročne u školáka a adolescenta.
  3. Choroby dýchacích ciest predstavujú 50% všetkých ochorení v predškolskom veku a 30% vo vekovej kategórií 6-12 rokov.
  4. Ochorenia dýchacích ciest sú najčastejšou príčinou návštevy pediatra a hospitalizácie u detí

Prvé dni ochorenia je prvá pomoc zameraná na prevenciu – toaleta nosa a inhalácia, pri pridružení kašľa a hlienov aj ich odsávanie, podanie dekongestív (nosné kvapky) a liečbu kašľa.

Nezabúdame aj na režimové opatrenia:

  • časté vetranie
  • zvlhčovanie vzduchu (vetranie, mokrá plienka nad postieľku, zvlhčovač vzduchu)
  • pitný režim (nádcha – hlien – straty tekutín)
  • znížiť ideálne vylúčiť vplyv dráždivých inhalačných podnetov (cigaretový odor)
  • ideálna teplotná a vlhkostná mikroklíma (za priaznivého počasia a stabilizovaného klinického stavu dieťaťa je vhodný aj krátkodobý pobyt vonku, vyhýbať sa treba priamemu slnku)
  • kľudový režim (zhoršenie kašľa pri fyzickej námahe)

Toaleta nosa

U najmenších bábätiek sú najpraktickejšie ampulkové roztoky.

Priechodnosť nosovej dutiny ovplyvňuje dýchanie, reč, príjem potravy, sanie (obzvlášť dôležitá pre dojčatá) a spánok. Toaleta nosa je prevenciou respiračných ochorení zápalu stredného ucha, je preto dobré realizovať ju aj preventívne – stačí 1x denne (napr. ako večernú rutinu), pri chorobe zvýšime frekvenciu podľa potreby (aspoň 3xdenne).

Princíp toalety nosa spočíva v aplikácii roztoku, ktorý zvlčí a regeneruje (prevencia) respektíve nariedi hlien (pri chorobe), ktorý sa následne lepšie odstráni a nezateká (uši, dolné dýchacie cesty).

Výber roztoku a aplikačná forma závisí od veku.

  • dojčatá: ampulky, neskôr spreje
  • batoľatá: nosová striekačka
  • staršie deti: konvička, nosová sprcha
Cca od 1 roku je vhodné učiť deti vyplachovať nos nie len pasívne (ampulkami, sprejmi), ale aj aktívne – nosovou striekačkou, ktoré neskôr zvládnu aj samy.
Konvičkovanie sa odporúča od cca 3 rokov. Každé dieťa ho však toleruje individuálne.
Nosná sprcha – nadstavec k inhalátorom Omron je výborným pomocníkom do každej domácnosti

Zloženie roztoku na toaletu nosa volíme podľa účelu (prevencia vs choroba). Zhrnutie:

  • prevencia: izotonické a hypotonické roztoky
  • choroba: izotonické, hypotonické roztoky a osobitne aj hypertonické roztoky (lepšie uvoľnia)
  • izotonické roztoky (majú rovnaký obsah soli ako v našom nose; morská voda, fyziologický roztok)
  • hypotonické roztoky (obsah solí je nižší, výborne hydratujú, minerálne vody – Vincentka)
  • hypertonické roztoky (majú vyšší obsah soli ako v nosovej dutine, preto ho na princípe osmózy lepšie uvoľnia; hypertonická morská voda)

Odsávanie hlienov

Po toalete nosa je druhým krokom odstránenie hlienov. Ide o dôležitý krok s cieľom zabrániť ich hromadeniu, druhotnej bakteriálnej infekcii a zatečeniu do stredoušnej dutiny (zápal stredného ucha) či dolných dýchacích ciest (zápal priedušiek, zápal pľúc).

Hlieny odsávame podľa potreby, pokiaľ hlieny „stoja“ / nejdú odsať, pokračujeme v prvom kroku – vykvapkávaní, preplachovaní nosovej dutiny.

Na trhu nájdeme ústne, elektrické (Nosibo) a odsávačky na vysávač, pri ktorých je dôležité nastaviť na vysávači čo najnižšiu intenzitu. Odsávaciu časť prikladáme k vonkajšiemu okraju nosa, nie do nosa, nakoľko je sliznica citlivá a mechanicky by sa mohla podráždiť, zároveň by sme nešetrnou a opakovanou manipuláciou mohli zaviesť druhotnú infekciu. Dbáme na dostatočnú dezinfekciu odsávačky podľa popisu výrobcu.

Inhalácia

Po očistení nosa nasleduje inhalácia pomocou inhalátora. Výborne regeneruje, riedi hlien, preto by mala byť alfou a omegou nielen počas choroby, ale aj prevencie. Viac v samostatnom príspevku.

Dekongescencia

Dekongestíva v preklade nosné kvapky, podávame s cieľom zmiernenia opuchu sliznice nosa, čo uľahčuje priechod vzduchu nosom. Ich účinok je síce výrazný, no krátkodobý a vzhľadom na nežiadúce účinky (návyk, vysušenie a zmeny na sliznici) pri dlhšom užívaní je ich použitie limitované na 3 maximálne 7 dní.

Zdroje

ROSSO, Cecilia, Federica TURATI, Alberto Maria SAIBENE, et al. Nasal Cytology on 241 Children: From Birth to the First 3 Years of Life and Association with Common Airways Diseases. Journal of Personalized Medicine [online]. 2023, 13(4) [cit. 2023-06-30]. ISSN 2075-4426.

Staníková A. 2012. Už zase má nádchu. Prakt. lekárn., 2012, 2(3): 94–97.